Subscribe:

Ads 468x60px

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2007



Free Clipart





Εύχομαι σε όλους καλά, ευλογημένα και όμορφα Χριστούγεννα.


Με πολλή πολλή μουσική, χαρά και κάθε ευλογία του Θεού.




Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2007

Παρουσίαση "Μελωδίας Χριστουγέννων"

Ο Χρήστος Παρασκευόπουλος και η εταιρεία Logosmusic σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου Χριστουγεννιάτικου CD με τίτλο "Μελωδία Χριστουγέννων". Περισσότερες πληροφορίες για το CD μπορείτε να πάρετε από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας στον ιστοσύνδεσμο που βρίσκεται δεξιά.
Η παρουσίασης θα γίνει στην Α' Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2006 και ώρα 20.15. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι καλλιτέχνες που θα λάβουν μέρος είναι οι εξής:

Χρήστος Παρασκευόπουλος: εκκλησιαστικό όργανο
Νέλλη Φερεντίνου: πιάνο
Λένα Λάνδρου: πιάνο
Νίκος Νικολόπουλος: φλάουτο
Μανουέλα Μαυρουδή: σοπράνο
Δημοσθένης Σταυριανός: βαρύτονος

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2007

Το εκκλησιαστικό όργανο της Παναγίας των Παρισίων


ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ

ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ

(NOTRE DAME DE PARIS)



Αγαπητοί φίλοι,

Μετά από πολύμηνη απουσία εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων καθώς και κάποιων προσωπικών λόγων επανέρχομαι στην ενεργό δράση.

Στο συγκεκριμένο μας άρθρο θα ασχοληθούμε με το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Πριν δούμε το εκκλησιαστικό όργανο του ναού, ας δούμε μερικά στοιχεία για τον περίφημο αυτό Καθεδρικό Ναό. Η Notre Dame βρίσκεται στο ανατολικό ήμισυ της νησίδας Île de la Cité του Παρισιού. Ο ναός ανήκει στο Ρωμαιοκαθολικό δόγμα και είναι η έδρα του Αρχιεπισκόπου του Παρισιού. Θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα δείγματα της Γαλλικής Γοτθικής Αρχιτεκτονικής. Το πρώτο κτίριο που υπήρξε ποτέ σε αυτό το σημείο ήταν η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου που κατασκευάστηκε γύρω στο 511 από τον Childebert Ist που ήταν βασιλιάς του Παρισιού. Μια δεύτερη εκκλησία οικοδομήθηκε κοντά στην πρώτη και αφιερώθηκε στην Παρθένο Μαρία με την επωνυμία Notre Dame (Η Κυρία μας). Με την εισβολή των Νορμανδών η εκκλησία αυτή κάηκε και ανοικοδομήθηκε κάπου το 857. Το 1160, ο Maurice de Sully διαδέχτηκε τον Pierre Lombard στον επισκοπικό θρόνο του Παρισιού και αποφάσισε να κατεδαφίσει και τους δύο ναούς προκειμένου να ανεγείρει ένα νέο μεγαλύτερο. Ο θεμέλιος λίθος τοποθετήθηκε το 1163 από το Λουδονίκο 7ο και τον Πάπα Αλέξανδρο τον 3ο. Από τότε και μετά ξεκίνησε μια σειρά απο επιχειρήσεις ολοκλήρωσης του τεράστιου αυτού ναού που διήρκησαν αιώνες. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα κτίσματα στα οποία τοποθετήθηκαν εξωτερικές αντηρίδες διότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, παρουσιάστηκαν ρωγμές σε κάποια σημεία ψηλά στα τοιχώματα.

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης πολλοί θησαυροί του Ναού καταστράφηκαν ή λεηλατήθηκαν. Τα αγάλματα των βιβλικών βασιλέων της Ιουδαίας (που θεωρήθηκαν λανθασμένα ως βασιλείς της Γαλλίας) αποκεφαλίσθηκαν. Αρκετές από αυτές τις κεφαλές όμως βρέθηκαν σε ανασκαφές που έγιναν το 1977 στον περιβάλλοντα χώρο του Ναού και οι οποίες τοποθετήθηκαν στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου του Cluny. Μόνο οι μεγάλες καμπάνες σώθηκαν από το μένος του λαού και αποφεύχθη το λιώσιμό τους σε κάποιο χυτήριο. Τότε ο ναός αφιερώθηκε στο Δόγμα του Υπέρτατου Όντος και το εσωτερικό του χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος ζωοτροφών και τροφίμων.



Οι διαστάσεις του ναού είναι 130 μέτρα μήκος, 48 μέτρα πλάτος και 35 μέτρα ύψος. Οι πυλώνες του είναι 5 μέτρα σε διάμετρο και οι πύργοι της πρόσοψης φτάνουν τα 96 μέτρα ύψος όπου μπορεί κανείς να ανέβει μέσω 368 σκαλοπατιών. Στο νότιο πύργο στεγάζεται από το 1400 η περίφημη καμπάνα με την επωνυμία “Bourdon” η οποία εκκαμιεύθη εκ νέου το 1631. Ο Λουδοβίκος ο 14ος της έδωσε το όνομα «Εμμανουήλ». Το βάρος της είναι 13 τόνοι και το γλωσσίδι της ζυγίζει 500 κιλά. Η καμπάνα κρούεται μόνο σε σημαντικές λειτουργικές εκδηλώσεις και σε εξαιρετικές ιεροτελεστίες. Από το 1856 στο βόρειο πύργο στεγάζονται άλλες τέσσερις καμπάνες που αντικατέστησαν τις παλιότερες που υπήρχαν εκεί από το Μεσαίωνα και οι οποίες εστάλησαν στο χυτήριο το 1791 για να κατασκευαστούν κανόνια. Το βέλος του ναού, που ανακατασκευάσθηκε το 1860 ακολουθώντας το αρχικό πρότυπο του 13ου αιώνα, είναι από βελανιδιά με επικάλυψη μολύβδου και ζυγίζει 750 τόνους.




Η ιστορία του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού της Παναγίας των Παρισίων χωρίζεται σε τρία μέρη.

1) 1403 – 1730: Το μεσαιωνικό όργανο.

Η ιστορία του οργάνου ξεκινάει κάπου στο 1330. Το πρώτο όργανο τοποθετήθηκε σε μία «χελιδονοφωλιά» κάτω από ένα ψηλό παράθυρο κοντά στο Ιερό. Κάπου το 1400 αποφασίστηκε η εγκατάσταση ενός νέου οργάνου σε ένα μικρό πέτρινο εξώστη πάνω από την δυτική είσοδο. Η κατασκευή του οργάνου αυτού ολοκληρώθηκε στις 25 Οκτωβρίου 1403 και το 1473 ανακατασκευάστηκε όπου για 50 χρόνια ακόμη μπόρεσε να κρατηθεί σε λειτουργία. Από τότε και μετά έλαβαν χώρα αρκετές τροποποιήσεις και ανακατασκευές σε διάφορα σημεία του οργάνου συμπεριλαμβανομένων και των αυλών. Το 1609 προκειμένου να προστεθεί ένα δεύτερο πληκτρολόγιο αφαιρέθηκε εντελώς το ποδοπληκτρολόγιο και ο μηχανισμός μετάδοσης και κίνησης. Στα φάση αυτή το όργανο διέθετε τρεις ηχητικούς κορμούς και 2000 περίπου αυλούς που χωρίζονταν: α) στο πλήρες ηχητικό αποτέλεσμα, β) στο ηχητικό σύνολο χειλεοφώνων και γ) μια συστοιχία γλωττιδοφώνων. Ένα τρίτο πληκτρολόγιο προστέθηκε το 1630 και ένα τέταρτο το 1672. Από αυτό το όργανο έχουν επιζήσει μόνο 12 αυλοί.






2) 1730 – 1838: Το κλασσικό όργανο.

Το 1730 αποφασίστηκε η εγκατάσταση ενός εξ ολοκλήρου νέου οργάνου. Την ίδια εποχή η Γαλλία έμπαινε στην εποχή του Διαφωτισμού και οι μεσαιωνικές ξύλινες κατασκευές χάθηκαν εντελώς από το όργανο. Το νέο συμβόλαιο κατασκευής του οργάνου δόθηκε στον François Thierry. Το όργανο αναπροσαρμόστηκε εκ νέου: τα νέα πληκτρολόγια είχαν πλέον 50 νότες από ντο έως και ρε και στα τέσσερα πληκτρολόγια προστέθηκε ένα νέο στην Τρίτη θέση: το Bombarde. Το Grand Orgue έχει ένα βαθύφωνο ρετζίστρο 32’ Montre και ένα Plein Jeu 4 οκτάβων. Η σειρά των γλωττιδοφώνων περιέχει πλέον ένα Bombarde και μία δεύτερη Trumpet. Το τμήμα του ποδοπληκτρολογίου μεγάλωσε σε διαστάσεις. Η νέα θήκη του οργάνου τοποθετήθηκε ψηλότερα από το προηγούμενο όργανο και κάλυπτε τμήμα του μεγάλου στρογγυλού βιτρώ-ρόδακα. Το όργανο παρέμεινε σε αυτή την κατάσταση για άλλα 50 χρόνια.

Το 1783 γίνεται η παρέμβαση του François-Henri Clicquot. Προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για το τμήμα Positif κατασκευάζεται από τον Caillou μια νέα θήκη σε στυλ Λουδοβίκου 15ου. Όλα τα ρετζίστρο του συγκεκριμένου τμήματος ανακτασκευάστηκαν, εκτός από το Bourdon 8’ και την Cornet. Επιπρόσθετα τοποθετήθηκε ένα Bourdon 16 και ένα Flute 8’ αντικαθιστά ένα Flute 4’. Μια Trumpet 8’ προστέθηκε στο τμήμα Bombarde. Στο τμήμα Echo γίνονται διάφορες αναδιοργανώσεις και προσθέσεις. Το τμήμα των ποδοπλήκτρων μεγαλώνει επιπλέον σε διαστάσεις όπως επίσης αυξάνονται συνολικά και οι διαστάσεις όλης της θήκης του οργάνου. Από τους αυλούς που τοποθέτησε ο Clicquot, έχουν διασωθεί 900 και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικοί.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης το όργανο χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες εκδηλώσεις αλλά επίσης απειλήθηκε και απο διάφορα διατάγματα, τελικά όμως επέζησε αν και υπέφερε από την εγκατάλειψη, όπως και άλλα όργανα εκείνης της περιόδου. Το 1828 η γενική κατάσταση του οργάνου δεν ήταν καθόλου καλή. Ήταν η περίοδος που άρχισαν οι εργασίες ανακατασκευή του ναού όπου είχαν σαν αποτέλεσμα να εισχωρήσει σκόνη στους αυλούς και στα συστήματα παροχής αέρος. Επιπλέον βροχή και αέρας έμπαιναν στο όργανο από το βιτρώ που ήταν πάνω από το όργανο και το τελικό αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν εμφανείς φθορές στα φυσερά. Αυτές οι συνθήκες οδήγησαν σε μια νέα επέμβαση στο όργανο από τον Luis-Paul Dallery όπου προχώρησε σε ηχητικές ρυθμίσεις του οργάνου και σε τροποποιήσεις στα συστήματα παροχής του αέρα.



3) Το συμφωνικό όργανο

Με τον όρο «συμφωνικό όργανο» εννοούμε το είδος του εκκλησιαστικού οργάνου που εμφανίστηκε στη Ρομαντική Εποχή και του οποίου ο ήχος ήταν περισσότερο ογκώδης και συμφωνικός παρά σολιστικός και οξύς, όπως ήταν αυτός του οργάνου της περιόδου Μπαρόκ. Το 1864 με την επέμβαση του διάσημου Γάλλου κατασκευαστή εκκλησιαστικών οργάνων Aristide Cavaillé-Coll το όργανο ανακατασκευάστηκε εξ αρχής και τροποποιήθηκε γενικά σαν ήχος. Το κάθε ηχόχρωμα έπρεπε πλέον να αναμιγνύεται με τα άλλα και να παράγει ένα πλήρες ηχητικό αποτέλεσμα όπου να είναι δυναμικό και να γεμίζει τον τεράστιο ναό. Για το λόγο αυτό προστέθηκαν στο όργανο ρετζίστρο τύπου Mixture όπου θα χρησιμοποιούνταν σαν ηχητικές γέφυρες μεταξύ των θεμελιώδους ήχησης χειλεοφώνων ρετζίστρο και των γλωττιδοφώνων. Τα συστήματα παροχής αέρα τροποποιήθηκαν ριζικά έτσι ώστε να παρέχουν στα διάφορα τμήματα διαφορετικές πιέσεις αέρος, ακόμη και στα μπάσα και στα πρίμα ενός τμήματος. Για να κάνει τα πλήκτρα λιγότερο σκληρά (λόγω της μηχανικής κίνησης και μετάδοσης) τοποθέτησε , όπως είχε κάνει και στο όργανο του Αγίου Σουλπικίου, το μηχανισμό Barker που είχε εφευρεθεί πρόσφατα το 1839 από τον ομώνυμο Βρεττανό κατασκευαστή εκκλησιαστικών οργάνων.

Το νέο όργανο ήχησε για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1867 αν και επίσημα παραδόθηκε το Φεβρουάριο του 1868. Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό κατεστημένο, το όργανο αφιερώθηκε στην εκκλησιαστική χρήση την Παρασκευή 7 Μαρτίου στις 6 η ώρα το απόγευμα από τον Αρχιεπίσκοπο Georges Darboy ο οποίος βρισκόταν στο θρόνο του, ενώ ένας ιερέας της ενορίας ανέβηκε πάνω στον εξώστη και ράντισε το όργανο με αγιασμό.

Από τότε και στα επόμενα χρόνια ακολούθησαν διάφορες τροποποιήσεις και ανακατασκευές:

- 1904 από τον Charles Mutin.

- 1924 εξηλεκτρισμός των φυσητήρων.

- 1932 από τον Joseph Beuchet με ανακατασκευή ορισμένων ηχοχρωμάτων.

- 1963 από τους Jean Hermann & Robert Boisseau υπό την επίβλεψη του φημισμένου οργανίστα Pierre Cochereau.


Το 1989 το Υπουργείο Πολιτισμού της Γαλλίας αποφάσισε να κάνει μια πλήρη ανακατασκευή του εκκλησιαστικού οργάνου συμπεριλαμβάνοντας και τον εκσυγχρονισμό του μηχανισμού μετάδοσης και κίνησης. Το συμβόλαιο της εργασίας αυτής ανατέθηκε στους Jean-Loup Boisseau & Bertrand Cattiaux. Η εργασία αυτή έφερε σε επαφή δύο διαφορετικούς κόσμους: κατασκευαστές εκκλησιαστικών οργάνων και μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Περίπου 900 ξύλινοι αυλοί καθαρίστηκαν με ψήκτρες και ξαναβάφτηκαν, όπως επίσης 7000 άλλοι καθαρίστηκαν με πλύση σε λουτρό υπερήχων. Επίσης κάποια νέα εξαρτήματα τοποθετήθηκαν πάνω στους αυλούς αλλά και στο όργανο ολόκληρο. Η κονσόλα και οι συναρμογές αυλών με πληκτρολόγια ανατέθηκαν στην εταιρεία Synaptel όπου πλέον όλο το όργανο ελέγχεται από επτά σύγχρονους ηλεκτρονικούς υπολογιστές συνδεμένους μεταξύ τους σε τρία συστήματα LAN. Με το σύστημα αυτό καταγράφονται πλήρως οι κινήσεις του κάθε οργανίστα και μπορεί να αναπαραχθεί επαρκώς ο κάθε αυτοσχεδιασμός που ερμηνεύεται στο όργανο αυτό. Οι εργασίες ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού του οργάνου ολοκληρώθηκαν το 1993 και χρειάστηκαν 28.000 ώρες εργασίας.



Για τα ηχοχρώματα και τα αξεσουάρ του οργάνου πατήστε ΕΔΩ


































Σάββατο 23 Ιουνίου 2007

Το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο της Ευρώπης

ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΟ PASSAU

Ένα από τα μεγαλύτερα εκκλησιαστικά όργανα της υφηλίου φιλοξενείται αυτή τη στιγμή στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στο Πασσάου της Γερμανίας. Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου ξεκίνησε να χτίζεται το 1668 ενώ ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια αργότερα το 1693, όταν μια πυρκαγιά κατέστρεψε τον προηγούμενο ναό που υπήρχε στην ίδια θέση από τον οποίο μόνο η ανατολική γοτθική πλευρά παραμένει. Στην ίδια θέση είχαν ξεκινήσει να χτίζονται διάφοροι ναοί από το 730. Ο παρών ναός είναι σε baroque στυλ και έχει μήκος περίπου 100 μέτρα. Στο ναό αυτό φιλοξενείται το μεγαλύτερο εκκλησιαστικό όργανο που υπάρχει εκτός της Αμερικής, ενώ θεωρείται ότι είναι το μεγαλύτερο όργανο που υπάρχει σε καθεδρικό ναό σε όλο τον κόσμο.

Το πρώτο μεγάλο όργανο τοποθετήθηκε εκεί από τον G.F Steinmeyer to 1928. O Steinmeyer είναι επίσης ο κατασκευαστής του εκκλησιαστικού οργάνου της Γερμανικής Εκκλησίας Αθηνών το 1933. Την περίοδο εκείνη το όργανο του Καθεδρικού Ναού του Πασσάου ήταν το μεγαλύτερο όργανο που βρισκόταν σε εκκλησία. Το 1978-1981 το όργανο ανακατασκευάστηκε από την εταιρεία Ludwig and Wolfgang Eisenbarth και πήρε τις διαστάσεις που έχει σήμερα. Η πρόσοψη του οργάνου έχει παραμείνει όπως την κατασκεύασε ο Joseph Matthias Götz (1733) αλλά προεκτάθηκε από το Hand Geiger το 1979 για να τοποθετηθούν τα 126 ρετζίστρο. Όλο το σύστημα αποτελείται από 233 ρετζίστρο και 17774 αυλούς και 4 συστοιχίες κρουστών Carillon. Το όργανο έχει δυνατότητα μηχανικής και ηλεκτρικής μετάδοσης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύστημα από 5 διαφορετικά όργανα που βρίσκονται τοποθετημένα μέσα στο ναό και που μπορούν να παιχθούν ταυτόχρονα από μία μεγάλη κονσόλα, ωστόσο κάποια από αυτά έχουν και τη δική τους κονσόλα.

Το κυρίως όργανο αποτελείται από 126 ρετζίστρο. Μπορεί να παιχτεί από την κύρια κονσόλα με ηλεκτρική μετάδοση πλήκτρων και ρετζίστρο. Το τμήμα αυτό επίσης διαθέτει μια ιδιαίτερη κονσόλα με 4 πληκτρολόγια από το οποίο μπορούν να ελεγχθούν 77 από τα ρετζίστρο του τμήματος αυτού με μηχανική μετάδοση.

Στο πίσω μέρος του ναού στην αριστερή πλευρά του δυτικού εξώστη, υπάρχει το όργανο του «Αποστόλου» με 25 ρετζίστρο που κατανέμονται σε 2 πληκτρολόγια και ποδόπληκτρα, με μία κονσόλα με μηχανική μετάδοση. Ο ήχος που παράγει το όργανο αυτό είναι κατάλληλος για ερμηνεία κυρίως Ιταλικής μουσικής. Υπάρχει επίσης και ένα ιδιαίτερο σύστημα τροφοδοσίας με αέρα για το τμήμα αυτό.

Στη δεξιά πλευρά του ιδίου εξώστη, υπάρχει το όργανο του «Ευαγγελίου» με 22 ρετζίστρο για τα μανουάλ και 3 για το πεντάλ. Το όργανο αυτό ελέγχεται από την βασική κονσόλα. Ο ήχος του οργάνου αυτού είναι κατάλληλος για ερμηνεία Γαλλικής μουσικής και προσεγγίζει τον ήχο που παράγει ένα γαλλικό κλαβιέ Bombarde με ρετζίστρο Cornet. Τα δύο αυτά όργανα είναι τοποθετημένα μέσα σε ξύλινα περιβλήματα του 1715 του Hartmann.

Το όργανο Χορωδίας αποτελείται από 38 ρετζίστρο με 3 μανουάλ και ένα πεντάλ και συνδέεται με μηχανική μετάδοση με τη δική του κονσόλα και βρίσκεται στο αριστερό μέρος του Θυσιαστηρίου. Συνδέεται επίσης και με την κεντρική κονσόλα. Το ξύλινό του περίβλημα κατασκευάστηκε από τον Christhard Mahrenholz το 1928

Επάνω από τον κεντρικό Θόλο του Ναού, υπάρχει το τμήμα Αντηχήσεως με 15 ρετζίστρο για τα μανουάλ και 4 για το πεντάλ. Ο ήχος διαφεύγει από μια οπή στο θόλο, η οποία ονομάζεται «Άνοιγμα του Αγίου Πνεύματος». Το όργανο αυτό μπορεί να ελέγχεται από το 3ο πληκτρολόγιο του Οργάνου Χορωδίας ή από τη βασική κονσόλα με ηλεκτρική μετάδοση

Η βασική κονσόλα βρίσκεται στο δυτικό εξώστη και μπορεί να ελέγχει όλα τα τμήματα του οργάνου με ηλεκτρική μετάδοση. Τα ρετζίστρο ελέγχονται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα με ικανότητα αποθήκευσης πάνω από 4000 θέσεις. .Τα καλώδια που συνδέουν την κονσόλα αυτή με τα διάφορα τμήματα προσεγγίζουν το μήκος 120 χιλιομέτρων.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες και ακουστικά δείγματα του οργάνου αυτού στις εξής ιστοσελίδες:

http://www.eberhard-geier.de/padomorgel-en.htm

http://infopuq.uquebec.ca/~uss1010/orgues/allemagne/passau1.html




Σάββατο 9 Ιουνίου 2007

Οι δυνατότητες του Ήχου

Μέσα στην καθημερινότητα της ζωής μας, θεωρούμε πολλά πράγματα ως δεδομένα. Χωρίς αυτά όμως η ζωή είναι πιο στεγνή και ελλιπής. Ένα από αυτά τα δεδομένα είναι και ο Ήχος. Οι διάφοροι ήχοι που ακούμε εμπλουτίζουν τη ζωή μας με διάφορα στοιχεία αλλά κυρίως της προσφέρουν μια ομορφιά και μια ποικιλία. Έχετε ποτέ δοκιμάσει να δείτε μια ταινία τρόμου χωρίς ήχο; Θα καταλάβετε τότε ότι τα συναισθήματά σας είναι τελείως διαφορετικά. Ο ήχος επιδρά έντονα στο συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου και του δημιουργεί μεγάλες διακυμάνσεις. Καμία άλλη τέχνη δε μπορεί να επιδράσει τόσο έντονα στο συναισθηματικό κόσμο του ανθρώπου αλλά και στον ψυχισμό του όσο η Μουσική που είναι η τέχνη των Ήχων. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις βασανιστηρίων που με διαφόρους ήχους προκαλούνται στον άνθρωπο πολύ δυσάρεστες καταστάσεις που επιδρούν άμεσα στον ψυχικό του κόσμο. Το φάσμα των ήχων που μπορεί να συλλάβει ένα ανθρώπινο αυτί είναι πολύ μεγάλο. Η μέτρηση των ήχων γίνεται με τα περίφημα Hertz που είναι οι παλμοί που παράγει η ηχητική πηγή ανά δευτερόλεπτο. Επομένως όταν λέμε ότι αυτός ο ήχος είναι 100 Hz σημαίνει ότι η ηχητική πηγή πάλλεται 100 φορές το δευτερόλεπτο και δημιουργεί τον ήχο. Μια απλή μύγα που πετάει γύρω μας και μας δημιουργεί ενόχληση πάλλει τα φτερά της περίπου 440 φορές ανά δευτερόλεπτο και δημιουργεί τη νότα λα που είναι μια νότα στη μέση ακριβώς του πληκτρολογίου του πιάνου.
Ένα υγιέστατο ανθρώπινο αυτί μπορεί να συλλάβει ήχους από 16 Hz έως και 20.000 Hz. Οι ήχοι κάτω από τα 16 ονομάζονται υπόηχοι, ενώ οι ήχοι πάνω από τα 20.000 ονομάζονται υπέρηχοι. Σημειωτέον δε ότι όσο πλησιάζουμε προς τους υπερήχους δημιουργούνται ενοχλήσεις στο αυτί λόγω των πολλών παλμικών κινήσεων της ηχητικής πηγής. Αντίθετα όσο κατεβαίνουμε προς τους υπόηχους δε δημιουργούνται ενοχλήσεις αλλά υπάρχει το συναίσθημα της δόνησης του ανθρωπίνου σώματος αναλόγως με τον όγκο της ηχητικής πηγής.
Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο των ήχων είναι και η Αρμονική Στήλη. Η Αρμονική Στήλη είναι ένα πολύ παράξενο φαινόμενο στο χώρο των ήχων. Ο κάθε ήχος που ακούμε κρύβει πάρα πολλούς άλλους ήχους από πίσω του οι οποίοι όμως δεν είναι ακουστοί από το ανθρώπινο αυτί αλλά με ειδικούς παλμογράφους κατάφεραν να γίνουν αντιληπτοί. Το γεγονός ότι δεν τους ακούει το ανθρώπινο αυτί δε σημαίνει όμως ότι δεν γίνονται αντιληπτοί από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και ειδικά από το ανθρώπινο σώμα. Όσο πιο μπάσος είναι ένας ήχος κρύβει τεράστια ποσότητα Αρμονικών, ενώ οι υψηλότεροι ήχοι στερούνται αρμονικών.
Το εκκλησιαστικό όργανο είναι το μοναδικό μουσικό όργανο που μπορεί να αναπαράγει όλο το φάσμα των ήχων που μπορεί να ακούσει ένα ανθρώπινο αυτί. Έχουν κατασκευαστεί εκκλησιαστικά όργανα που παράγουν υπόηχους οι οποίοι απλά ενισχύουν τους ανώτερους ήχους με τον όγκο τους. Επίσης με ένα πολύ ξεχωριστό τρόπο υπάρχει η δυνατότητα να έρθει στην ηχητική επιφάνεια (με ένα φαινόμενο ακουστικής απάτης) και ένα μεγάλο ποσοστό της Αρμονικής Στήλης.
Αν τύχει ποτέ και βρεθείτε μπροστά σε ένα εκκλησιαστικό όργανο την ώρα που παίζει και έχει ένταση θα αντιληφθείτε επαρκώς ότι τα ηχητικά του κύματα δονούν και το ίδιο το σώμα σας. Η αρχή λειτουργίας του εκκλησιαστικού οργάνου είναι οι ηχητικοί σωλήνες. Ηχητικοί σωλήνες υπάρχουν τριών ειδών. Οι σωλήνες με χείλος, στον οποίο δονείται η αέρια στήλη και παράγει τον ήχο, οι σωλήνες με γλωττίδα, όπου ένα μεταλλικό έλασμα πάλλεται από τον συμπιεσμένο αέρα και παράγει τον ήχο και τα διαφωνήματα όπου μια βαλβίδα πάλλεται κατά διαστήματα πάνω σε μια οπή και παράγει επίσης ήχο. Με όποια, όμως, μορφή και να είναι αυτοί οι σωλήνες αναγκάζουν τον αέρα που βρίσκεται μέσα σε αυτούς να μεταφέρει ηχητικά κύματα στην ατμόσφαιρα και η ατμόσφαιρα στο αυτί μας. Όσο μεγαλύτερος είναι ένας τέτοιος αυλός, τόσο περισσότερο όγκο ατμοσφαιρικού αέρα δονεί, συνεπώς τα ηχητικά κύματα μεταφέρουν και στο σώμα μας αντίστοιχες δονήσεις. Σε ένα εκκλησιαστικό όργανο οι μεγαλύτεροι αυλοί ξεκινούν από τα 10 μέτρα ύψος με ανάλογη διάμετρο και βάρος, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οργάνων μαμούθ μπορεί κανείς να δει και αυλούς μέχρι και 20 μέτρα ύψος!!! Οι πιο μικροί αυλοί μπορεί να προσεγγίσουν και τα 8 χιλιοστά με ανάλογο συρικτό ήχο.
Έχω ηχογραφήσει μερικά τέτοια δείγματα τα οποία παραθέτω. Το όργανο που χρησιμοποιήθηκε είναι ψηφιακό το οποίο σημαίνει ότι έχουν ηχογραφηθεί δείγματα αυθεντικών αυλών από διάσημα Ολλανδικά (εκεί κατασκευάστηκε το όργανο αυτό) εκκλησιαστικά όργανα.



PEDAL
1) Η συστοιχία Contra Bombarde 32', που αποτελείται από αυλούς με γλωττίδες τεραστίων διαστάσεων. Οι πιο χαμηλοί αυλοί που ακούγονται στο δείγμα είναι μεγέθους περίπου 10 μέτρων.
2) Η συστοιχία Contra Violone 32', που αποτελείται από αυλούς με χείλη, δηλαδή τις οπές που βρίσκονται στο κάτω μέρος του σώματος του αυλού. Στις οπές αυτές γίνεται η περιδίνηση του αέρα με ένα πολύ ενδιαφέροντα τρόπο. Ο αέρας σχίζεται στα δύο και η ποσότητα που παραμένει μέσα στον αυλό δονεί την αέρια στήλη και παράγει ήχο συν την περιδίνηση που πραγματοποιείται στο χείλος.


Στις παραπάνω συστοιχίες αυλών που ενεργοποιούνται από το ποδοκίνητο πληκτρολόγιο του οργάνου, οι ήχοι που ακούγονται τελευταίοι ηχούν στα 16 Hz. Αν έχετε συνδέσει τον υπολογιστή σας με ένα καλό ηχοσύστημα και εφόσον έχετε υγιέστατη ακοή, θα μπορέσετε να ακούσετε σωστά τη νότα που παράγεται και όχι τις ταλαντώσεις της γλωττίδας ή τον ήχο της περιδίνισης.



3) Η συστοιχία Bombarde 16', με αντίστοιχους αυλούς της Contra Bombarde, αλλά κατά μία οκτάβα υψηλότερους από την Contra Bombarde 32'.
4) Η συστοιχία Principal 16', με χειλεόφωνους αυλούς, υψηλότερη κατά μία οκτάβα επίσης από το Contra Violone 32'.
5) Η συστοιχία Subbass 16', που αποτελείται από ακροπωματισμένους αυλούς τύπου Φλάουτου. 
6) Η συστοιχία Octavebass 8', που είναι του τύπου Principal και ηχεί κατά μία οκτάβα οψηλότερα από το Principal 16'. 
7) Η συστοιχία Gedackt 8', με ακροπωματισμένους αυλούς τύπου Φλάουτου που είναι κατά μία οκτάβα υψηλότερη από το Subbass 16'. 
8) Η συστοιχία Hohlquinte 10 2/3', σε συνδυασμό με το Subbass 16', όπου παράγεται το ηχητικό εφφέ των 32', εν είδει Resultant Bass.
9) Το πλήρες ηχητικό αποτέλεσμα όλων των γλωττιδοφώνων αυλών των ποδοπλήκτρων.
10) Το πλήρες ηχητικό αποτέλεσμα TUTTI των ποδοπλήκτρων.



Όλοι οι παραπάνω ήχοι, που είναι ένα μέρος, ανήκουν στο τμήμα των ποδοπλήκτρων. Σε ένα εκκλησιαστικό όργανο η βασική ήχηση γίνεται από τα διάφορα πληκτρολόγια που παίζονται με τα χέρια. Σε ένα όργανο μεσαίας προς μεγάλης κατηγορίας υπάρχουν τουλάχιστον τρία πληκτρολόγια. Το Choir που είναι στην πιο χαμηλή θέση και χρησιμοποιείται για τη συνοδεία μιας μικρής χορωδίας ή για δευτερεύοντες σολιστικούς σκοπούς, το Great που είναι στη δεύτερη θέση και στο οποίο υπάρχουν τα βαρέα ηχοχρώματα αλλά και ηχοχρώματα πλήρους ηχήσεως και στο οποίο με ειδικούς διακόπτες συνδέονται και τα υπόλοιπα πληκτρολόγια και μπορούν να ενεργοποιούνται αυτόματα και το Swell που βρίσκεται στην τρίτη θέση και του οποίου οι αυλοί είναι κλειστοί σε ένα θάλαμο του οποίου η μια πλευρά έχει γρίλλιες που ανοιγοκλείνουν με τη βοήθεια ενός πεντάλ και αυξομειώνουν τον ήχο του τμήματος. Ας δούμε μερικές κατηγορίες αυλών των χειροκινήτων πληκτρολογίων.


CHOIR
1) Η συστοιχία Quintadena 16' με έντονο χαρακτηριστικό το ταυτόχρονο άκουσμα του δευτέρου αρμονικού της 12ης.
2) Η συστοιχία Sifflote 1', που παράγει τους ψηλότερους ήχους του οργάνου. Οι πιο ψηλοί αυλοί έχουν ύψος γύρω στα 8 χιλιοστά.
3) Οι συστοιχίες από τα Φλάουτα Bourdon 8' + Flute 4'.
4) Όλα τα Φλάουτα του Choir Bourdon 8' + Flute 4' + Flute 2' + Sifflet 1'.
5) Η γλωττιδόφωνη συστοιχία της Κρομόρνης Krummohrn 8'. Συνοδεύει το Rohrflöte 8' από το Swell.
6) Η γλωττιδόφωνη συστοιχία της σολιστικής Τρομπέτας Festival Trumpet 8'.Συνοδεύει το Principal 8' από το Swell.
7) Η διπλή συστοιχία της Sesquialtera II 2 2/3' + 1 3/5'. Συνοδεύει το
Rohrflöte 8' από το Swell.
8) Η συστοιχία του Nasard 2 2/3' στην κορυφή σε συνδυασμό με τα Bourdon 8' + Flute 4'. Συνοδεύει το Rohrflöte 8' από το Swell. 
9) Όλα τα Principal 8' + Octave 4' + Octave 2' + Sifflet 1'.
10) Οι συστοιχίες Bourdon 8' + Flute 4' + Flute 2'.  

11) Όλοι οι αυλοί του Choir.

GREAT
1) Ο Βασικός ήχος Principal 8', που είναι ο αμιγής πραγματικός ήχος του οργάνου.
2) Τα τρία βασικά ηχοχρώματα Principal 8' Diapason 8' Gamba 8'.
3) Το Φλάουτο του τμήματος Stopped Flute 8'.
4) Η πλήρης Χορωδία των Principals 8' + Octave 4' + Twelfth  2 2/3' + Octave 2' + Mixture IV.
5) Η γλωττιδόφωνη συστοιχία της Τρομπέτας Trumpet 8'. (Συνοδεύει το Bourdon 8' από το Choir).

6) H γλωττιδόφωνη συστοιχία της Ανθρώπινης Φωνής Vox Humana 8'. (Συνοδεύει το Bourdon 8' από το Choir).

7) Η Ουράνια συστοιχία Φλάουτου Flute Celeste 8'. Συμμετέχει η συστοιχία Stopped Flute 8', προκειμένου να επιτευχθεί το δαινόμενο του διακροτήματος.
8) Η συστοιχία της Σολιστικής Κορνέτας (τεσσάρων συστοιχιών) Cornet IV με προσθήκη του Stopped Flute 8' σα βάση. Συνοδεύει το Bourdon 8 από το Choir. 

9) Όλοι οι αυλοί του Great.

SWELL
1) Τα βασικά αμιγή ηχοχρώματα Principal 8' + Octave 4'.

2) Η σολιστική ομάδα συστοιχιών της Κορνέτας Cornet Decompose V. Αναλυτικά οι συστοιχίες είναι οι εξής: Rohrflöte 8', Open Flute 4', Flute Twelfth 2 2/3', Waldflute 2', Tierce 1 3/5'. Συνοδεύει το Principal 8' του Choir.
3) Η συστοιχία της Viola di Gamba 8'.
4) Η Ουράνια Φωνή Vox Celeste 8'.Συμμετέχει η συστοιχία της Viola di Gamba 8', προκειμένου να επιτευχθεί το φαινόμενο του διακροτήματος.
5) Η γλωττιδόφωνη συστοιχία Oboe 8'.Συνοδεύει η Gamba 8' από το Great.
6) Η γλωττιδόφωνη συστοιχία Fagotto 16'. Συνοδεύει η Gamba 8' από το Great.
7) Η βαθύφωνη συστοιχία του τμήματος Bourdon 16'.
8) Η γλωττιδόφωνη συστοιχία Dulcian 8'. Συνοδεύει το Stopped Flute του Great. 
9) Σολιστικό παίξιμο των συστοιχιών Rohrflöte 8' + Open Flute 4' + Waldflute 2' + Nasard 1 1/3'. Συνοδεύει το Bourdon 8' από το Choir.
10) Οι συστοιχίες Φλάουτων Rohrflöte 8' + Open Flute 4' + Flute Twelfth 2 2/3' + Waldflute 2' + Nasard 1 1/3'
11) Τα Φλάουτα Bourdon 16' + Rohrflöte 8 + Open Flute 4' + Waldflute 2'.  
12) Όλες οι συστοιχίες εγχόρδων: Viola di Gamba 8' + Vox Celeste 8' + Salicional 4'
13) Οι συστοιχίες εγχόρδων Viola di Gamba 8' + Salicional 4'.  
14) Η γλωττιδόφωνη συστοιχία Schalmei 4' με συνοδεία από το Open Flute 4' του Great. 

8) Όλοι οι αυλοί του Swell.








Η ονοματολογία των αυλών του εκκλησιαστικού οργάνου είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μπορεί κάποιος να δεί πολύ παράξενα ονόματα που δε συνανιώνται σε κανένα άλλο μουσικό όργανο, όπως το Salicional, το Bourdon, το Quintadena, αλλά και ονόματα που υπάρχουν σε άλλα μουσικά όργανα όπως τα Flute, Trumpet, Cromorne, Viola di Gamba, Oboe. Επίσης πολύ χαρακτηριστικά είναι τα Ουράνια Ηχοχρώματα όπου δύο συστοιχίες συνεργάζονται με ένα πολύ πρωτότυπο τρόπο: η μία είναι ξεκούρδιστη σε σχέση με την άλλη και παράγεται αυτό το όμορφο κυματοειδές εφφέ. Η παραγωγή της Ανθρώπινης Φωνής επίσης γίνεται με μία συστοιχία περιορισμένου ύψους γλωττιδοφώνων αυλών που απομιμούνται το ηχόχρωμα της φωνής του ανθρώπου σε συνεργασία με το εφφέ Tremulant προκειμένου να υπάρχει το τρεμούλιασμα που κάνει η ανθρώπινη φωνή στις καταλήξεις.
Τα δείγματα που παρατίθενται είναι ελάχιστα σε σχέση με τον όγκο των συνδυασμών και δειγμάτων που έχει το εν λόγω όργανο.Οι συνδυασμοί μπορούν, δυνητικά, να είναι άπειροι, λόγω και του μεγάλου αριθμού των ηχοχρωμάτων.








Σάββατο 2 Ιουνίου 2007

Το Μεγάλο Εκκλησιαστικό Όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο

Το Μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο
του Αγγλικανικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου
στο Λονδίνο

Τον Ιούλιο του 2005 έκανα ένα ταξίδι στο Λονδίνο, με σκοπό να συναντήσω τον περίφημο οργανίστα Nicolas Kynaston και να κάνω κάποια μαθήματα εκκλησιαστικού οργάνου μαζί του. Μέσα σε όλα, επισκέφθηκα και μεγάλους καθεδρικούς ναούς της πόλης, αλλά και μικρότερους ενοριακούς όπου θαύμασα τα εκκλησιαστικά τους όργανα και ταυτόχρονα ένοιωσα ότι εδώ στην Ελλάδα είμαστε όχι απλώς πίσω στον τομέα της μουσικής αυτού του είδους, αλλά δε θα καταφέρουμε ποτέ ούτε να προσεγγίσουμε αυτά που γίνονται εκεί.

Όταν ήρθε η ημέρα της Κυριακής, επισκέφθηκα τον Αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Δε νομίζω ότι υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς ένα τέτοιο μνημείο. Είναι πραγματικά ένα τεράστιο οικοδόμημα. Οι διαστάσεις του δικαίως χαρακτηρίζουν το ναό αυτό ως καθεδρικό. Αλλά ο κυριότερος λόγος για τον οποίο επισκέφθηκα τον Καθεδρικό Ναό ήταν, φυσικά, το εκκλησιαστικό όργανο που φιλοξενείται εκεί. Ο ναός του Αγίου Παύλου είναι ιδανικός για τη φιλοξενία αυτού του τεραστίου οργάνου, το οποίο όταν ηχεί μέσα στο ναό είναι σα να ακούγεται ο ήχος του από τον ουρανό. Η ακουστική του ναού είναι φανταστική και χρειάζονται περίπου 12 δευτερόλεπτα για να χαθεί και το παραμικρό ίχνος του ήχου που αφήνει αυτό το όργανο μαμούθ.

Ας δούμε λίγα λόγια για το όργανο αυτό, αρχίζοντας πρώτα από ιστορικά στοιχεία και στη συνέχεια εξετάζοντας τη διάταξη των ηχοχρωμάτων του.

Στις 19 Δεκεμβρίου 1694 υπογράφθηκε ένα συμβόλαιο από τους υπεύθυνους του ναού και από το διαπρεπή κατασκευαστή εκκλησιαστικών οργάνων από τη Γερμανία Bernard Smith, προκειμένου να κατασκευασθεί ένα όργανο για το νέο καθεδρικό ναό, αφού ο προηγούμενος είχε παραδοθεί στις φλόγες της πυρκαγιάς που κυριολεκτικά κατέστρεψε το Λονδίνο το 1666. Η τιμή του νέου οργάνου ήταν 2000 λίρες (με σημερινά δεδομένα παραπάνω από 2.000.000 λίρες δηλ. 3.000.000 ευρώ). Το όργανο είχε 27 ρετζίστρο και τοποθετήθηκε στο δώμα του Quire, δηλαδή του χώρου στο μπροστινό μέρος του ναού που κάθεται η χορωδία και οι κληρικοί, όπως συνηθιζόταν εκείνη την περίοδο. Είχε τρία πληκτρολόγια για τα χέρια, αλλά κανένα ποδοπληκτρολόγιο. Τα ποδόπληκτρα προστέθηκαν στο όργανο γύρω στο 1721, αν και αυτά δεν ήταν ακριβώς ποδόπληκτρα αλλά “Pull Downs”, δηλαδή ποδομοχλοί συνδεδεμένοι με τις βαθύφωνες νότες των πληκτρολογίων. Γενικά το όργανο παρέμεινε αμετάβλητο μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.




Το 1872, ο Henry Willis, ολοκλήρωσε ένα ουσιαστικά νέο όργανο για τον Καθεδρικό Ναό. Από το παλιό όργανο παρέμειναν περίπου 200 αυλοί από τους οποίους μερικοί διασώζονται ως τις ημέρες μας. Η αρχική θήκη του οργάνου που είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα του ναού Christopher Wren, διαιρέθηκε στα δύο και το όργανο μοιράστηκε στους μεγάλους πυλώνες που στηρίζουν το θόλο του ναού δεξιά και αριστερά. Το νέο αυτό όργανο είχε τέσσερα πληκτρολόγια. Αργότερα όμως ο Father Willis έκανε κι άλλες τροποποιήσεις, περίπου στο 1897 και 1900. Το 1930 ο εγγονός του Henry Willis ο 3ος, κατέστη υπεύθυνος για επιπλέον μετατροπές, συμπεριλαμβανομένων του εξηλεκτρισμού του οργάνου, μιας νέας κονσόλας και της τοποθέτησης του θεαματικού ρετζίστρο Trompette Militaire που συναντά κάποιος όταν εισέρχεται στο ναό πάνω στο θόλο και στο κεντρικό κλίτος.

Το 1972-1977 ο κατασκευαστής εκκλησιαστικών οργάνων N.P. Mander Ltd, ανακατασκεύασε τη μετάδοση κίνησης της κονσόλας, των αεροθηκών και της κονσόλας εν γένει, συντήρησε τους παλιούς αυλούς του οργάνου του Willis και επίσης τοποθέτησε αρκετό νέο υλικό στο όργανο. Η εργασία ανακατασκευής ολοκληρώθηκε το 1977 εγκαίρως για τον εορτασμό του Αργυρού Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισσάβετ. Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του οργάνου, η πλειοψηφία των μερών του ήταν σε λειτουργία, έτσι ώστε το όργανο να παρέχει μουσική στις λειτουργίες. Ακόμη και η τοποθέτηση της νέας κονσόλας έγινε μεταξύ των Εσπερινών μιας ημέρας και της επόμενης.

Το όργανο συνεχίζει να επιτηρείται από τον οίκο Mander Organs Ltd. Το 1992 το σύστημα των εμβόλων μνημών του οργάνου αναβαθμίστηκε με σύστημα Solid State, έτσι ώστε να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί με πολλές μνήμες για αποθήκευση συνδυασμών ρετζίστρο, τον κάθε οργανίστα που ερμηνεύει έργα σε αυτό. Από το χειμώνα του 2006 το όργανο βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα 18μηνης συντήρησης από τον οίκο Mander Organs Ltd έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των λειτουργιών του ναού. Δεδομένου ότι είναι παγκοσμίως ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα μεγάλα εκκλησιαστικά όργανα, χρειαζόταν μια συντήρηση τέτοιου μεγέθους. Επίσης θα τοποθετηθεί μια δεύτερη κινούμενη κονσόλα στο κυρίως μέρος του ναού έτσι ώστε ο οργανίστας να μπορεί να ακούει το όργανο όπως το ακούν οι ακροατές του. Υπολογίζεται ότι το όργανο θα παραδοθεί σε χρήση το καλοκαίρι του 2008.

Λέγεται ότι όταν ο Smith συνεργαζόταν με το Wren για την κατασκευή του οργάνου, υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες για τον εξωτερικό σχεδιασμό του και μάλιστα ο Wren, λόγω του ότι ήταν και ο αρχιτέκτονας του ναού, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Smith λέγοντας του ότι, «δεν θα αλλάξει τα σχέδια του ναού του, για ένα κουτί με σφυρίχτρες!!!!». Ακόμη λέγεται πως μία φορά έπαιξε ο Μέντελσον στο όργανο αυτό σε έναν Εσπερινό, αλλά ξεχάστηκε και συνέχισε το παίξιμο για αρκετή ώρα μετά το τέλος του Εσπερινού και ο κόσμος ήθελε να φύγει. Τότε οι υπεύθυνοι του ναού προκειμένου να σταματήσει ο μουσικός να παίζει, έδωσαν εντολή στους χειριστές των φυσερών του οργάνου, να σταματήσουν να παρέχουν αέρα στο όργανο, με αποτέλεσμα να δοθεί ένα άδοξο τέλος στην ερμηνεία του μεγάλου μουσικού.




Η διάταξη των ηχοχρωμάτων του οργάνου είναι η εξής:

CHANCEL SECTION:

GREAT ORGAN

Double Open Diapason

16

Open Diapason I

8

Open Diapason II

8

Stopt Diapason

8

Claribel Flute

8

Quint

5 1/3

Principal

4

Flute

4

Twelfth

2 2/3

Fifteenth

2

Mixture

17 19 22 III

Mixture

24 26 29 III

Fourniture

19 22 26 29 IV

Trombone

16

Trumpet

8

Clarion

4

Swell to Great


Choir to Great


Solo to Great


Vth to Great


Great Reeds to Solo


Great Reeds to Pedal


SWELL ORGAN

Contra Gamba

16

Open Diapason

8

Lieblich Gedacht

8

Salicional

8

Vox Angelica

8

Principal

4

Fifteenth

2

Cornet

17 19 11 III

Contra Possaune

16

Cornopean

8

Hautboy

8

Vox Humana

8

Clarion

4

Tremulant


Octave


Sub Octave


Solo to Swell


SOLO ORGAN

Enclosed


Open Diapason

8

Viola

8

Viola Cιleste

8

Flϋte Harmonique

8

Concert Flute

4

Piccolo

2

Corno de Bassetto

8

Cor Anglais

8

French Horn

8

Tremulant


Octave


Sub Octave


Unenclosed


Tuba

8

Tuba Clarion

4

Vth to Solo


North Choir on Solo


CHANCEL PEDAL ORGAN

Open Metal

16

Open Diapason (Great)

16

Viola (Choir)

16

Bourdon

16

Principal

8

Flute

8

Fifteenth

4

Flute

4

Mixture

19 22 26 29 IV

Contra Posaune

32

Ophicleide

16

Posaune

8

Clarion

4

Great to Pedal


Swell to Pedal


Choir to Pedal


Solo to Pedal


Solo Octave to Pedal


Vth to Pedal


CHANCEL TO PEDAL OFF


DOME SECTION:

VTH MANUAL

Dome Chorus


Double Open Diapason

16

Open Diapason I

8

Open Diapason II

8

Octave

4

Super Octave

2

Quartane

19 22 II

Mixture

22 26 29 III

Forniture

19 22 26 29 IV

Contra Possaune

16

Trumpet

8

Dome Chorus on Choir


Dome Reeds


Double Tuba

16

Tuba

8

Clarion

4

Trompette Militaire

8

DOME PEDAL ORGAN

Double Open Wood

32

Contra Violone

32

Open Wood (ext)

16

Open Diapason (Vth)

16

Contra Bass

16

Principal

8

Super Octave

4

Mixture

19 22 26 29 IV

Contra Bombarde

32

Bombarde

16

Posaune (Vth)

16

Claron

8

Dome Pedal Off


SOUTH CHOIR ORGAN

Contra Viola

16

Bourdon

16

Open Diapason

8

Violoncello

8

Dulciana

8

Claribel Flute

8

Lieblich Gedact

8

Flϋte Harmonique

4

Flageolet

2

Sesquialtera

12 17 II

Corno de Bassetto

8

Tremulant


Swell to Choir


Solo to Choir


Vth to Choir


Great to Choir


NORTH CHOIR ORGAN

Chimmney Flute

8

Principal

4

Nason Flute

4

Nazard

2 2/3

Fifteenth

2

Blockflute

2

Tierce

1 3/5

Larigot

1 1/3

Sharp Mixture

26 29 33 36 IV

Trumpet

8

Tremulant


WEST SECTION:

Open Diapason

8

Octave

4

Super Octave

2

Mixture

19 22 26 29 IV

Royal Trumpet

16

Royal Trumpet

8

Royal Trumpet

4

West on Vth


West on Choir


COUPLERS:

Drawstops for :

Great and Pedal combinations coupled
(Operating on Chancel Pedal)

Vth and Pedal combinations coupled
(operating on Dome Pedal)

Dome combinations on Choir pistons

Full Chancel Organ

Full Organ

Full complement of thumb and toe pistons
including 256 memories for the General pistons
with forward and reverse sequencer and eight
independent memories for the divisional pistons.