Subscribe:

Ads 468x60px

Σάββατο 2 Ιουνίου 2007

Το Μεγάλο Εκκλησιαστικό Όργανο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο

Το Μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο
του Αγγλικανικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Παύλου
στο Λονδίνο

Τον Ιούλιο του 2005 έκανα ένα ταξίδι στο Λονδίνο, με σκοπό να συναντήσω τον περίφημο οργανίστα Nicolas Kynaston και να κάνω κάποια μαθήματα εκκλησιαστικού οργάνου μαζί του. Μέσα σε όλα, επισκέφθηκα και μεγάλους καθεδρικούς ναούς της πόλης, αλλά και μικρότερους ενοριακούς όπου θαύμασα τα εκκλησιαστικά τους όργανα και ταυτόχρονα ένοιωσα ότι εδώ στην Ελλάδα είμαστε όχι απλώς πίσω στον τομέα της μουσικής αυτού του είδους, αλλά δε θα καταφέρουμε ποτέ ούτε να προσεγγίσουμε αυτά που γίνονται εκεί.

Όταν ήρθε η ημέρα της Κυριακής, επισκέφθηκα τον Αγγλικανικό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου. Δε νομίζω ότι υπάρχουν λόγια να περιγράψει κανείς ένα τέτοιο μνημείο. Είναι πραγματικά ένα τεράστιο οικοδόμημα. Οι διαστάσεις του δικαίως χαρακτηρίζουν το ναό αυτό ως καθεδρικό. Αλλά ο κυριότερος λόγος για τον οποίο επισκέφθηκα τον Καθεδρικό Ναό ήταν, φυσικά, το εκκλησιαστικό όργανο που φιλοξενείται εκεί. Ο ναός του Αγίου Παύλου είναι ιδανικός για τη φιλοξενία αυτού του τεραστίου οργάνου, το οποίο όταν ηχεί μέσα στο ναό είναι σα να ακούγεται ο ήχος του από τον ουρανό. Η ακουστική του ναού είναι φανταστική και χρειάζονται περίπου 12 δευτερόλεπτα για να χαθεί και το παραμικρό ίχνος του ήχου που αφήνει αυτό το όργανο μαμούθ.

Ας δούμε λίγα λόγια για το όργανο αυτό, αρχίζοντας πρώτα από ιστορικά στοιχεία και στη συνέχεια εξετάζοντας τη διάταξη των ηχοχρωμάτων του.

Στις 19 Δεκεμβρίου 1694 υπογράφθηκε ένα συμβόλαιο από τους υπεύθυνους του ναού και από το διαπρεπή κατασκευαστή εκκλησιαστικών οργάνων από τη Γερμανία Bernard Smith, προκειμένου να κατασκευασθεί ένα όργανο για το νέο καθεδρικό ναό, αφού ο προηγούμενος είχε παραδοθεί στις φλόγες της πυρκαγιάς που κυριολεκτικά κατέστρεψε το Λονδίνο το 1666. Η τιμή του νέου οργάνου ήταν 2000 λίρες (με σημερινά δεδομένα παραπάνω από 2.000.000 λίρες δηλ. 3.000.000 ευρώ). Το όργανο είχε 27 ρετζίστρο και τοποθετήθηκε στο δώμα του Quire, δηλαδή του χώρου στο μπροστινό μέρος του ναού που κάθεται η χορωδία και οι κληρικοί, όπως συνηθιζόταν εκείνη την περίοδο. Είχε τρία πληκτρολόγια για τα χέρια, αλλά κανένα ποδοπληκτρολόγιο. Τα ποδόπληκτρα προστέθηκαν στο όργανο γύρω στο 1721, αν και αυτά δεν ήταν ακριβώς ποδόπληκτρα αλλά “Pull Downs”, δηλαδή ποδομοχλοί συνδεδεμένοι με τις βαθύφωνες νότες των πληκτρολογίων. Γενικά το όργανο παρέμεινε αμετάβλητο μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.




Το 1872, ο Henry Willis, ολοκλήρωσε ένα ουσιαστικά νέο όργανο για τον Καθεδρικό Ναό. Από το παλιό όργανο παρέμειναν περίπου 200 αυλοί από τους οποίους μερικοί διασώζονται ως τις ημέρες μας. Η αρχική θήκη του οργάνου που είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα του ναού Christopher Wren, διαιρέθηκε στα δύο και το όργανο μοιράστηκε στους μεγάλους πυλώνες που στηρίζουν το θόλο του ναού δεξιά και αριστερά. Το νέο αυτό όργανο είχε τέσσερα πληκτρολόγια. Αργότερα όμως ο Father Willis έκανε κι άλλες τροποποιήσεις, περίπου στο 1897 και 1900. Το 1930 ο εγγονός του Henry Willis ο 3ος, κατέστη υπεύθυνος για επιπλέον μετατροπές, συμπεριλαμβανομένων του εξηλεκτρισμού του οργάνου, μιας νέας κονσόλας και της τοποθέτησης του θεαματικού ρετζίστρο Trompette Militaire που συναντά κάποιος όταν εισέρχεται στο ναό πάνω στο θόλο και στο κεντρικό κλίτος.

Το 1972-1977 ο κατασκευαστής εκκλησιαστικών οργάνων N.P. Mander Ltd, ανακατασκεύασε τη μετάδοση κίνησης της κονσόλας, των αεροθηκών και της κονσόλας εν γένει, συντήρησε τους παλιούς αυλούς του οργάνου του Willis και επίσης τοποθέτησε αρκετό νέο υλικό στο όργανο. Η εργασία ανακατασκευής ολοκληρώθηκε το 1977 εγκαίρως για τον εορτασμό του Αργυρού Ιωβηλαίου της βασίλισσας Ελισσάβετ. Κατά τη διάρκεια της ανακατασκευής του οργάνου, η πλειοψηφία των μερών του ήταν σε λειτουργία, έτσι ώστε το όργανο να παρέχει μουσική στις λειτουργίες. Ακόμη και η τοποθέτηση της νέας κονσόλας έγινε μεταξύ των Εσπερινών μιας ημέρας και της επόμενης.

Το όργανο συνεχίζει να επιτηρείται από τον οίκο Mander Organs Ltd. Το 1992 το σύστημα των εμβόλων μνημών του οργάνου αναβαθμίστηκε με σύστημα Solid State, έτσι ώστε να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί με πολλές μνήμες για αποθήκευση συνδυασμών ρετζίστρο, τον κάθε οργανίστα που ερμηνεύει έργα σε αυτό. Από το χειμώνα του 2006 το όργανο βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα 18μηνης συντήρησης από τον οίκο Mander Organs Ltd έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες των λειτουργιών του ναού. Δεδομένου ότι είναι παγκοσμίως ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα μεγάλα εκκλησιαστικά όργανα, χρειαζόταν μια συντήρηση τέτοιου μεγέθους. Επίσης θα τοποθετηθεί μια δεύτερη κινούμενη κονσόλα στο κυρίως μέρος του ναού έτσι ώστε ο οργανίστας να μπορεί να ακούει το όργανο όπως το ακούν οι ακροατές του. Υπολογίζεται ότι το όργανο θα παραδοθεί σε χρήση το καλοκαίρι του 2008.

Λέγεται ότι όταν ο Smith συνεργαζόταν με το Wren για την κατασκευή του οργάνου, υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες για τον εξωτερικό σχεδιασμό του και μάλιστα ο Wren, λόγω του ότι ήταν και ο αρχιτέκτονας του ναού, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του στον Smith λέγοντας του ότι, «δεν θα αλλάξει τα σχέδια του ναού του, για ένα κουτί με σφυρίχτρες!!!!». Ακόμη λέγεται πως μία φορά έπαιξε ο Μέντελσον στο όργανο αυτό σε έναν Εσπερινό, αλλά ξεχάστηκε και συνέχισε το παίξιμο για αρκετή ώρα μετά το τέλος του Εσπερινού και ο κόσμος ήθελε να φύγει. Τότε οι υπεύθυνοι του ναού προκειμένου να σταματήσει ο μουσικός να παίζει, έδωσαν εντολή στους χειριστές των φυσερών του οργάνου, να σταματήσουν να παρέχουν αέρα στο όργανο, με αποτέλεσμα να δοθεί ένα άδοξο τέλος στην ερμηνεία του μεγάλου μουσικού.




Η διάταξη των ηχοχρωμάτων του οργάνου είναι η εξής:

CHANCEL SECTION:

GREAT ORGAN

Double Open Diapason

16

Open Diapason I

8

Open Diapason II

8

Stopt Diapason

8

Claribel Flute

8

Quint

5 1/3

Principal

4

Flute

4

Twelfth

2 2/3

Fifteenth

2

Mixture

17 19 22 III

Mixture

24 26 29 III

Fourniture

19 22 26 29 IV

Trombone

16

Trumpet

8

Clarion

4

Swell to Great


Choir to Great


Solo to Great


Vth to Great


Great Reeds to Solo


Great Reeds to Pedal


SWELL ORGAN

Contra Gamba

16

Open Diapason

8

Lieblich Gedacht

8

Salicional

8

Vox Angelica

8

Principal

4

Fifteenth

2

Cornet

17 19 11 III

Contra Possaune

16

Cornopean

8

Hautboy

8

Vox Humana

8

Clarion

4

Tremulant


Octave


Sub Octave


Solo to Swell


SOLO ORGAN

Enclosed


Open Diapason

8

Viola

8

Viola Cιleste

8

Flϋte Harmonique

8

Concert Flute

4

Piccolo

2

Corno de Bassetto

8

Cor Anglais

8

French Horn

8

Tremulant


Octave


Sub Octave


Unenclosed


Tuba

8

Tuba Clarion

4

Vth to Solo


North Choir on Solo


CHANCEL PEDAL ORGAN

Open Metal

16

Open Diapason (Great)

16

Viola (Choir)

16

Bourdon

16

Principal

8

Flute

8

Fifteenth

4

Flute

4

Mixture

19 22 26 29 IV

Contra Posaune

32

Ophicleide

16

Posaune

8

Clarion

4

Great to Pedal


Swell to Pedal


Choir to Pedal


Solo to Pedal


Solo Octave to Pedal


Vth to Pedal


CHANCEL TO PEDAL OFF


DOME SECTION:

VTH MANUAL

Dome Chorus


Double Open Diapason

16

Open Diapason I

8

Open Diapason II

8

Octave

4

Super Octave

2

Quartane

19 22 II

Mixture

22 26 29 III

Forniture

19 22 26 29 IV

Contra Possaune

16

Trumpet

8

Dome Chorus on Choir


Dome Reeds


Double Tuba

16

Tuba

8

Clarion

4

Trompette Militaire

8

DOME PEDAL ORGAN

Double Open Wood

32

Contra Violone

32

Open Wood (ext)

16

Open Diapason (Vth)

16

Contra Bass

16

Principal

8

Super Octave

4

Mixture

19 22 26 29 IV

Contra Bombarde

32

Bombarde

16

Posaune (Vth)

16

Claron

8

Dome Pedal Off


SOUTH CHOIR ORGAN

Contra Viola

16

Bourdon

16

Open Diapason

8

Violoncello

8

Dulciana

8

Claribel Flute

8

Lieblich Gedact

8

Flϋte Harmonique

4

Flageolet

2

Sesquialtera

12 17 II

Corno de Bassetto

8

Tremulant


Swell to Choir


Solo to Choir


Vth to Choir


Great to Choir


NORTH CHOIR ORGAN

Chimmney Flute

8

Principal

4

Nason Flute

4

Nazard

2 2/3

Fifteenth

2

Blockflute

2

Tierce

1 3/5

Larigot

1 1/3

Sharp Mixture

26 29 33 36 IV

Trumpet

8

Tremulant


WEST SECTION:

Open Diapason

8

Octave

4

Super Octave

2

Mixture

19 22 26 29 IV

Royal Trumpet

16

Royal Trumpet

8

Royal Trumpet

4

West on Vth


West on Choir


COUPLERS:

Drawstops for :

Great and Pedal combinations coupled
(Operating on Chancel Pedal)

Vth and Pedal combinations coupled
(operating on Dome Pedal)

Dome combinations on Choir pistons

Full Chancel Organ

Full Organ

Full complement of thumb and toe pistons
including 256 memories for the General pistons
with forward and reverse sequencer and eight
independent memories for the divisional pistons.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άρεσε και σε φίλους μου η αισθητική του μπλογκ σου και φυσικά η μουσική σου!

gerasimos είπε...

Καλώς μας ήρθες στη μπλογκόσφαιρα Χρήστο. Εύχομαι μακροημέρευση και πολλά posts (εδώ θέλω να σε αγχώσω:-).

Χρήστος Παρασκευόπουλος είπε...

Σας ευχαριστώ καλοί μου φίλοι. Ελπίζω μέσα από τα γραφόμενά μου να κινήσω το ενδιαφέρον για το εκκλησιαστικό όργανο και τη μουσική γενικότερα. Γεράσιμε λες να τα καταφέρεις να με αγχώσεις; Είχες, αλήθεια, ποτέ επισκεφτεί τον Άγιο Παύλο στο Λονδίνο; Δεν είναι καταπληκτικός ναός; Στο άρθρο μου το χαρακτηρίζω ως μνημείο, λόγων των ανυπέρβλητων διαστάσεών του! Έχεις ακούσει αυτό το απίστευτο όργανο; Τελικά το Λονδίνο σαν πόλη έχει πολλά πράγματα που αξίζει κανείς να δει.

gerasimos είπε...

chris τον Άγιο Παύλο τον επισκέφτηκα, αλλά το όργανο δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να το ακούσω. Ίσως μου δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον. ;-)