Ο Πλάτων έδωσε ένα πολύ ωραίο χαρακτηρισμό στη Μουσική: Αρμονία του Σύμπαντος. Το γεγονός ότι η Μουσική έχει τους δικούς της κανόνες αρμονίας δεν τον εμπόδισε να χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη στο μέγιστο βαθμό, προσδίδοντας αυτό το χαρακτηρισμό στο ίδιο το Σύμπαν. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι νότες της μουσικής, που είναι μόλις επτά, μπορούν να έχουν άπειρες σχέσεις μεταξύ τους. Οι σχέσεις των ήχων είναι δύο ειδών: οριζόντιες και κάθετες. Όταν λέμε οριζόντιες εννοούμε τη διαδοχή τους. Ποια νότα ακούγεται μετά από μια άλλη φτάνοντας στο να δημιουργηθεί μια ολόκληρη μουσική σύνθεση. Οι κάθετες σχέσεις όμως συμπληρώνουν το οριζόντιο αποτέλεσμα. Όταν λέμε κάθετες σχέσεις εννοούμε τις συνηχήσεις των νοτών. Οι κάθετες αυτές σχέσεις διέπονται από τους νόμους της Αρμονίας. Η Αρμονία είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο στο χώρο της μουσικής και από ό,τι φαίνεται η λέξη αυτή χαρακτηρίζει πάρα πολλά πράγματα. Τις σχέσεις των χρωμάτων, των ανθρώπων, των πλανητών και αστέρων και πάρα πολλά άλλα πράγματα μέσα στην καθημερινότητα που ενδεχομένως να μην αντιλαμβανόμαστε με την πρώτη ματιά.
Το κάθε μουσικό όργανο διέπεται επίσης από τους δικούς κανόνες κατασκευαστικής αρμονίας. Και αφού το αντικείμενο είναι το εκκλησιαστικό όργανο, μπορούμε να δούμε ότι η αρμονία έχει επέμβει σε πολλούς τομείς εκτός από τη μουσική πλευρά. Αν κάτι τόσο πολύπλοκο δεν διέπεται από νόμους αρμονίας και τάξεως τότε σίγουρα θα αντιμετωπίζει προβλήματα λειτουργικά. Εδώ όμως πρέπει να προσθέσουμε ότι όλα αυτά έχουν και μια άλλη συντεταγμένη: την Εξέλιξη. Η Εξέλιξη στο χώρο της μουσικής είναι κάτι αυτονόητο. Η Αρμονία, σαν Θεωρητικός κλάδος της Μουσικής, εξελίχθηκε προσθέτοντας ή και αλλάζοντας κάποιους κανόνες στη δομή και συνήχηση. Βέβαια εδώ παρεμβαίνει και η αισθητική που παίζει το ρόλο της στη συνήχηση. Σίγουρα όμως η αισθητική διακρίνεται σε καλή και κακή. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ως καλό ή κακό ανάλογα με την αποδοχή που επικρατεί. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι υπάρχουν συνθέσεις εδώ και αιώνες που χαρακτηρίζονται και θα χαρακτηρίζονται ως δημοφιλείς μέχρι και σήμερα. Η Αρμονία του Σύμπαντος παραμένει στο χρόνο και σίγουρα μπορεί και επηρεάζει όποιον την αποδέχεται!
6 σχόλια:
Καλοτάξιδο το νέο μπλογκ. Είχε ανάγκη ο χώρος από τη δουλειά ενός σοβαρού καλλιτέχνη που προσεγγίζει την τέχνη του με τέτοια αγάπη και ευαισθησία. Θα προσθέσω κάτι που έγραψε ο Καζαντζάκης: "Τι είναι λοιπόν ο Ρυθμός; Μια κεντρική κίνηση όλο αρμονία που κυβερνάει το στοχασμό και την πράξη μας...Όποιος έχει ρυθμό είναι λυτρωμένος".
Αγαπητή Δώρα, σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! Ο Ρυθμός!! Μια μεγάλη έννοια.... Ένα μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο της μουσικής.Ένα μεγάλο κεφάλαιο στο χώρο των πάντων. Τελικά η Μουσική δανείζεται έννοιες και οντότητες από το Σύμπαν για να λειτουργήσει. Και πραγματικά τα καταφέρνει. Με τη μουσική επικοινωνούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Είναι μια ιδιόρρυθμη γλώσσα που όσοι τη μιλούν καταφέρνουν να αποδώσουν πολλά νοήματα. Τελικά έχουμε ανάγκη επικοινωνία και σίγουρα έχουμε πολλούς τρόπους. Η Τέχνη, γενικά, είναι ένας μεγάλος χώρος επικοινωνίας. Κρύβει σίγουρα πολλά και μπορεί να μιλήσει με διάφορους τρόπους.
Λατρεύω τη νέα μορφή του Μπλογκ σου! Ζήλεψα!
Με 'γειά το blog.
Αντε, και καλή αρχή
Εκκλησιαστικό όργανο, ε?
Πάντα με ενδιέφερε να το ακούσω σε κάποια συναυλία.
Η Δώρα είχε αναφέρει κάποιες εκδηλώσεις με εκκλ. όργανο σε έργα Μπαχ, αλλά τότε δεν μπορούσα να ανέβω (όπως δεν μπορώ και τώρα που κατεβαίνουν οι Tiger Lillies)
Θα κάτσει κάποτε, που θα πάει?
Υπάρχει στην Ελλάδα δυνατότητα εκμάθησης?
Κώστας
Υ.Γ.
γιατί η moderation?
Καλώς ήλθες Κώστα! Ελπίζω την επόμενη χρονιά να καταφέρεις να έρθεις σε μια συναυλία μου. Αν σε ενδιαφέρει, μπορείς να ακούσεις και το CD μου, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Logosmusic.
Το moderation έχει μπει για λόγους ασφαλείας. Δυστυχώς από παλιότερες περιπτώσεις έχω λίγο άσχημη εμπειρία.
Στην Ελλάδα το εκκλησιαστικό όργανο διδάσκεται μεν, αλλά δυστυχώς χωρίς τα απαραίτητα εκκλησιαστικά όργανα για εκμάθηση. Εννοώ ότι χρειάζεται ένα μεγάλο όργανο με πολλά ηχοχρώματα για να μπορούν να διδαχτούν και ερμηνευθούν κυρίως τα έργα της Ρομαντικής Περιόδου, αλλά και της Σύγχρονης. Είμαι ευτυχής που κατέχω ένα μεγάλο ψηφιακό όργανο Johannus Rembrandt 3090, στο οποίο διδάσκω τους μαθητές μου, αλλά και χρησιμοποιώ σε ορισμένες περιπτώσεις για την πραγματοποίηση συναυλιών.
Ελπίζω να σε γνωρίσω σε κάποια από αυτές!!
Να και κάτι που αν μου το έλεγαν και δεν το έβλεπα θα το κατέτασσα στον κόσμο στης επιστημονικής φαντασίας.
"Έλληνας σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου κάτοχος Johannus Rembrandt 3090".
Αυτά κάνει δυστυχώς η συνεχής ενασχόληση με τον βιοπορισμό αλλά κυρίως η μονομέρεια τις μουσικές ανησυχίες.
Κάλως σε βρήκα και εδώ.
Δημοσίευση σχολίου